Heeft de toenemende autonomie op de werkvloer een keerzijde? nieuwste aflevering van BNR Werkverkenners met Jaap Peters

Heeft de toenemende autonomie op de werkvloer een keerzijde?

Werknemers hebben meer vrijheid dan ooit om hun dag in te delen en zelf keuzes te maken. Maar brengt dit ook risico’s voor de sociale samenhang op de werkvloer met zich mee?

In de nieuwste aflevering van BNR Werkverkenners gaat Rens de Jong met Nick Lettink, Jaap Peters en Jurja Steenmeijer in gesprek of individualisering te ver is doorgeschoten en hoe we slim kunnen omgaan met autonomie op het werk.

Luister nu via: https://lnkd.in/eAmQTqGQ

Read details

De dilemma’s van een HR-medewerker. Artikel voor HR-community

Even kort voorstellen: Jaap Peters, ik werd 20 jaar geleden een tikkeltje bekend met het boek ‘Intensieve Menshouderij’ en kwam daarmee zelfs in het TV-programma Buitenhof terecht. De herkenbaarheid was groot. De meest gestelde vraag was uiteraard: is er een alternatief? Ja, zoals voor de intensieve veeteelt de biologische landbouw een alternatief is. Die ‘alternatieve’ aanpak staat bekend als het zogenaamde ‘Rijnlands Organiseren’. Maar er waren merkwaardig genoeg nauwelijks tot geen boeken over geschreven op dat moment. Gelukkig kun je inmiddels via AI simpel vragen: wat is het verschil tussen beide manieren van organiseren en je krijgt een keurig en genuanceerd antwoord. En wat kun je inmiddels vinden in de literatuur? Sinds 2009 zijn er een zevental boeken van mij verschenen met verschillende co-auteurs: het best verkochte is ‘Het Rijnlandboekje’ (18e druk dit jaar).

Read details

Lang leve onze demissionaire Regering

Duurzaam verdienen is niet alleen een kunst, maar ook noodzaak anno 2024!

Discussies over de bijwerkingen van het Corona-vaccin kennen we nog maar al te goed en de verschillende merken hadden dan ook nog eens verschillende bijwerkingen. Goed dat daarop wordt gelet. Toch? Tot op de dag van vandaag kun je erop X (de plek waar je tweets verstuurt) er nog steeds van alles over vinden.
In ons dagelijks leven laten we ons echter niet zo beperken door het idee van ‘bijwerkingen’:  lees verder

Read details

Column van Martin Lambregts in de Volkskrant op 18 augustus 2023 over Jaap Peters en het Rijnlands Model

COLUMN van MARTIN LAMBREGTS op 18 augustus in de Volkskrant
In de krant moet met een lantaarntje worden gezocht naar het Rijnlands model
De vele uiteenlopende problemen die elke dag weer de kranten vullen zijn nergens zo overtuigend verklaard als door
historicus en bedrijfskundige Marjolein Quené in Voorbij de managementmaatschappij (2018). Daarin voorspelt Quené dat
als een historicus over een paar eeuwen terugkijkt op onze tijd, de dominantie van het management zal opvallen. De invloed
daarvan op werk, democratie en vrijheid is groot, zo analyseert ze.

Read details

Artikel op Professioneel Begeleiden: Rondkijken in het hoofd van Jaap Peters

Jaap Peters en ik leerden elkaar kennen tijdens een leerbijeenkomst bij een
klant in februari van dit jaar. Hij leidde die dag een sessie over leiderschap met
een groep managers en coördinatoren van een overheidsdienst. Hij ging in
op thema’s als professionele ruimte, kaders kennen en vrijheid benutten. Jaap
was tijdens de bijeenkomst volkomen zichzelf en uitgesproken: als ‘organisatie-
activist’ liet hij flink van zich horen, net als in zijn boeken met pakkende
titels zoals Intensieve Menshouderij en Bij welke reorganisatie werk jij?

Read details

Het hoeft niet zo efficiënt mogelijk. Artikel Jaap Peters op Managementsite

Bijna dagelijks bel ik even met mijn moeder (94), het leven wordt eenzaam op die leeftijd. ‘Ik ken bijna niemand meer, Jaap. Of ze kennen mij niet. Maar ik heb toch even een vraagje aan je. Ik moet nu de thermostaat steeds lager zetten vanwege die hoge gasprijs. Maar dat gas is toch van ons? Ik weet nog dat het gas in 1959 werd ontdekt. We moesten toen van de Limburgse kolen af en nu van het Groningse gas! Maar die gasbel, Jaap, was de grootste van Europa. Tja, wij hadden het steeds over ‘Slochteren’. En ik begrijp dat we in 2023 beginnen met het ontmantelen van die gasvelden. Maar, Jaap, jij hebt toch in Rotterdam gestudeerd? Hoe zit dat precies met de Nederlandse Aardolie Maatschappij en dat uitgerekend wij, met de grootste gasbel, de hoogste gasprijs van Europa hebben? Hoe kan dat?’

Read details

Boek Rijnlands organiseren op nr 1 in Top 100 Buzinezz!

Ga aan de slag met het Canvas Rijnlands Organiseren en leg je organisatie in handen van de vakmensen ‘in de voorste linie’. Zij zijn bepalend voor je succes.
De afgelopen 40 jaar is Nederland overspoeld met het Amerikaanse management-denken. Het leidde tot meer managers, een wildgroei aan stafdiensten en abstracte bestuursstructuren die losgezongen waren van de praktijk. Na de kredietcrisis ontstond er een tegen beweging, waarin aandeelhouderswaarde plaatsmaakt voor maatschappelijke waarden.

Read details

De Boekenpraktijk, Podcast #7 – Rijnlands organiseren met (natuurlijk!) Jaap Peters

‘De organisatie ligt in handen van de vakmensen die zelfstandig besluiten nemen en dankzij hun werkzaamheden in de voorste linie bepalend zijn voor het succes van de organisatie’. Zo luidt ongeveer de kern van het Rijnlands gedachtengoed, wat onlangs uitgebreid is opgetekend in het nieuwe boek Rijnlands Organiseren. Natuurlijk van Jaap Peters.Jaap Peters is in ons land de grootste ambassadeur van het Rijnlands gedachtengoed, en vandaag dus onze gast in deze aflevering van de Boekenpraktijk.

Lees verder en luister de Podcast

Read details

‘Wie het weet, mag het zeggen’, interview Managementboek met Jaap

Weg met het aandeelhoudersdenken, ruim baan voor het Rijnlands organiseren. Dat is al jaren het motto van organisatieadviseur Jaap Peters. In Rijnlands organiseren schetst hij, met drie coauteurs, hoe je als organisatie kunt overschakelen van een model van command & control, naar de drie V’s van vakmanschap, vertrouwen en verbinding. Waarbij de professionals in de voorste linie de regie krijgen. ‘Managers zéggen vaak wel dat ze Rijnlands willen, maar ze doen het niet. Omdat ze bang zijn de controle te verliezen.’

Lees verder

Read details

Rijnlandse kieswijzer: Nederland wordt weer meer Rijnlands (Slot van het drieluik)

De partijprogramma’s van de meeste politieke partijen bepleiten een ander evenwicht, ze zijn het eens over een meer Rijnlandse vorm van kapitalisme in de samenleving. Dat komt overeen met de beweging die VNO-NCW en MKB-Nederland voorstaan: de pendule slingert terug naar een sterkere overheid, geüpdatet naar deze tijd: Rijnlands 2.0. Daarbovenop zijn er nadrukkelijk wel verschillen. Goed kijken dus wat je stemt de 17e maart.

Read details

Rijnlandse kieswijzer: Ordoliberalisme contra Neoliberalisme (Deel 1 van een drieluik)

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maakten afgelopen maand bekend dat de route naar 2030 wat hen betreft ‘Rijnlands model 2.0’ heet. Ook de partijprogramma’s in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart bevatten soms het begrip Rijnlands, en soms typisch Rijnlandse maatregelen zonder het woord expliciet te gebruiken. Waar komt die belangstelling voor het Rijnlands vandaan, wat houdt die in, en wat betekent op 17 maart ‘Rijnlands stemmen’? Een driedelige serie over de Rijnlandse kieswijzer.

Read details

Boek “Rijnlands organiseren” voor het Hoger onderwijs. Verschenen op 1 februari 2021

Ga aan de slag met het Canvas Rijnlands Organiseren en leg je organisatie in handen van de vakmensen ‘in de voorste linie’. Zij zijn bepalend voor je succes.

De afgelopen 40 jaar is Nederland overspoeld met het Amerikaanse management-denken. Het leidde tot meer managers, een wildgroei aan stafdiensten en abstracte bestuursstructuren die losgezongen waren van de praktijk. Na de kredietcrisis ontstond er een tegen beweging, waarin aandeelhouderswaarde plaatsmaakt voor maatschappelijke waarden.

Lees verder en bestel hier het boek

Read details

Het Jaar van de Menselijke Maat

‘Systemen ontnemen het morele zicht op de werkelijkheid’, Bron ‘Ongekend Onrecht’.

Het begon als een gewoon-jaar. Vanaf 12 maart werd het een wij-jaar – vol solidariteit; we letten zelfs een beetje op elkaar. Maar toen kwam de tweede lockdown; het licht aan het einde van de tunnel bleek een tegenligger

Lees verder op managementsite.nl

Read details

YNNO Experience – Covid-19 legt de valkuil van het nieuwe werken bloot

‘De toekomst is aan organisaties zonder de coördinatielagen van vrijgestelden van het echte werk. Professionals leveren dan meer kwaliteit tegen geringere kosten in plaats van gedresseerd te worden door van buitenaf opgelegde protocollen’. Harold Janssen en Jaap Peters schreven dit in 2010 en het werd het artikel van het jaar op Managementsite.nl met meer dan 100.000 lezers. Leek ver weg, maar hebben we dit niet gedaan in 2020 tijdens de beide lockdowns? Gaan we straks als er vaccin is, weer weer terug naar het oude organiseren? Jaap gelooft er niets van, jij wel?

Read details

Online Masterclasses “Terug naar de menselijke maat” door Jaap Peters voor Het Grootste Kennisfestival

In deze online masterclass gaat Jaap Peters op zoek naar de menselijke maat. Hij laat zien hoe organisaties gevangen zitten in de systeemwereld van harkjes, regels en procedures. De aansluiting op de leefwereld ontbreekt en daarmee gaat ook de menselijke maat verloren. Rijnlands organiseren begint juist bij de leefwereld en legt het primaat van de coördinatie bij de professionals die daarmee in verbinding staan. Ondersteunende diensten zorgen voor ondersteuning. Dus geen organisatie van boven en onder, maar van voorkant en achterkant.

Read details

Wat is er eigenlijk zo nieuw aan het ‘nieuwe werken’? Tjipcast 095 met Jaap Peters

‘Het nieuwe werken’ zit in ons allemaal. Is het niet de menselijke natuur om ons werk slim in te richten? Dat valt niet te organiseren door managers, dat kunnen we best zelf.

Het huidige Corona tijdperk zorgt voor een heropleving van het begrip ‘nieuwe werken’. Want nu we niet meer naar kantoor mogen, moeten we wel. Sommige experts noemen dit baanbrekend. Maar is dit eigenlijk wel zo vernieuwend?

Read details

Neoliberalisme: Kunnen we vooruit naar vroeger? Nee! (Deel 2 van twee longreads)

Om verder te komen moeten de drie grote schuiven (privatisering, liberalisering en deregulering) worden verzet.

Om verder te komen moeten de drie grote schuiven (privatisering, liberalisering en deregulering) worden verzet. De politiek heeft deze nadrukkelijk verzet in de periode 1980-2006. De afgelopen 12 jaar is de overheid, sinds de financiële crisis, al wat voorzichtiger in zijn doen en laten geworden en heeft Nederland volgens de studieboekjes op school een gemengde economische orde: een particuliere sector met marktwerking en een collectieve sector die zich van een budgetmechanisme bedient en die niemand uitsluit. Vertaald naar de werkelijkheid houdt dit in een neoliberale samenleving in dat je kiest voor een zo’n klein mogelijke collectieve sector en voor veel individualiteit en veel persoonlijke verantwoordelijkheid voor zorg, pensioenen, veiligheid (zoals gated communities) et cetera.

Read details

Neoliberalisme en verder (En daar voorbij?) Deel 1 van twee longreads

In 2011 verscheen ons boek ‘Nieuw Europees Organiseren’ kortweg NEO. NEO was de hoofdrolspeler in de filmtrilogie The Matrix. Ook het boek was in drie delen en ieder van de 15 hoofdstukken had twee titels, een bedrijfskundige en een quote uit de film. Deel 2 van het boek heette; ‘Het Pad Kiezen’. Die vraag is nog steeds actueel: gaan we voor het Neoliberalisme of voor het Rijnland Model?

Read details

Zo word je gelukkig op de werkvloer

Werkgeluk, het is o zo belangrijk. Maar hoe zorg je ervoor? Het ‘Handboek werkgeluk’ legt het uit. Hierin delen meer dan twintig experts hun visie.

Leidinggevenden kunnen het werkgeluk van mensen maken of breken. Dat is wel duidelijk na meer dan driehonderd pagina’s met visies van meer dan twintig deskundigen in het ‘Handboek Werkgeluk’. De managers zijn degenen die moeten toezien op die paar basisbehoeftes van het personeel: autonomie, verbinding en welzijn.

Read details

Handreiking ondersteunen­de diensten

Zorgmedewer­kers, naasten en bewoners optimaal helpen!

Organisaties die deelnemen aan de beweging ‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties’ hebben veel aandacht voor wat bewoners, naasten en medewerkers echt belangrijk vinden. Een vraag die daarbij naar voren komt is hoe ondersteunende diensten optimaal kunnen helpen. 13 organisaties startten een actie-onderzoek rondom die vraag.

Jaap Peters (expert nieuw en Rijnlands organiseren van DeLimes) begeleidde het actie-onderzoek vanuit de theorie van nieuwe manieren van organiseren. In deze nieuwste handreiking uit de vernieuwingsbeweging geeft hij informatie, tips en inzichten. In de hoop dat dit jou helpt bij vernieuwen in de verpleeghuiszorg.
https://www.radicalevernieuwing.nl/publicaties/zorgmedewerkers-naasten-en-bewoners-optimaal-helpen/

Read details

Webinars

Op verschillende plekken  geeft Jaap Peters webinars. Juist voor wie Rijnlandse duiding zoekt in tijden van corona. We doen dat nadrukkelijk temidden van anderen, omdat deze tijd vraagt om meervoudig perspectief. Op de site van Haagse Beek is Jaap Peters elke donderdag in de lucht. 

De webinars van Haagse Beek worden vooraf aangekondigd. Je kunt ze via zoom live volgen. En speciaal voor hen die in de frontlinie staan of het om andere redenen druk hebben, worden ze nog enkele dagen bewaard. Kies in dat geval het tabblad terugkijken.

Webinars:

Maandag 6 april
Donderdag 9 april
Donderdag 16 april

Read details

GAAN WE STRAKS WEER GEWOON DOEN?

Gastblog Jaap Peters bij Haagse Beek.
Wie het weet, mag het zeggen. Dat is voor de meeste mensen de beste samenvatting van het Rijnlands gedachtegoed. Dankzij Jaap van Dissel (viroloog) en Diederik Gommers (IC arts) weten we nu ineens waar dat gezegde over gaat. En hoe ongemakkelijk dat soms voelt. Jaap Peters reflecteert op wat de coronacrisis ons nu al heeft geleerd en waarom we na de crisis niet terug zouden moeten willen. Lees verder

Read details

Is resultaatgericht werken wel zo’n goed idee?

Eigenlijk is er niemand die daar serieus aan twijfelt, toch zou ik hier een steentje in die rimpelloze vijver willen gooien. Op mijn bedrijfskunde-opleiding in Delft begin jaren tachtig leerde ik al dat iedere interventie een primair-, een secundair-, een neven- en een verborgen-effect heeft. We blijven allemaal thuis, je wilt er toch wel een keertje uit en dan ga je allemaal tegelijk naar het strand, daar is het dus stervensdruk en extra files, … en je begrijpt de gevolgen ten opzichte van de oorspronkelijke doelstelling. We verspreiden juist het virus.  Lees verder

Read details

Podcast Nieuwe Tijden, anders Organiseren, Viisi

In deze Viisi Talk gaat Jaap Peters op zoek naar de menselijke maat. Hij laat zien hoe organisaties gevangen zitten in de systeemwereld van harkjes, regels en procedures. De aansluiting op de leefwereld ontbreekt en daarmee gaat ook de menselijke maat verloren. Rijnlands organiseren begint juist bij de leefwereld en legt het primaat van de coördinatie bij de professionals die daarmee in verbinding staan. Ondersteunende diensten zorgen voor ondersteuning. Dus geen organisatie van boven en onder, maar van voorkant en achterkant. Met de vakmensen in de frontlinie. #rijnlands #menselijkemaat #bureaucratie

Read details

Organiseren is niet waardevrij

De afgelopen drie weken werd drie keer in De Volkskrant en één keer in het NRC het begrip Intensieve Menshouderij aangehaald. Een revival! Het boek ‘Intensieve Menshouderij’ verscheen in december 2004; een werkbaar alternatief is samen met Mathieu Weggeman uitgeschreven in de Rijnland-trilogie (50.000 stuks van verkocht). Efficiëntie leidt niet per definitie tot waardigheid, eerder tot het tegendeel. Organiseren is sowieso niet waardevrij!

Read details

Ondersteunende of stafdiensten?

Van oudsher zijn we bekend met de lijn-staforganisatie. Omdat in de lijnorganisatie alles via de lijn loopt, raken managers al snel overbelast. Ook wordt van ze verwacht dat ze op alle deelgebieden – van personeelszaken tot automatisering – deskundig zijn, wat in de praktijk vaak niet zo is. Om deze lijnmanagers te ondersteunen en te adviseren zijn ooit (tijdens de 1e Industriële Revolutie) stafdiensten in het leven geroepen. Stafdiensten ondersteunen primair de lijnmanagers.

Read details