Heeft de toenemende autonomie op de werkvloer een keerzijde? nieuwste aflevering van BNR Werkverkenners met Jaap Peters
Op vrijdagochtend (14 september 2018) uit je bed worden gebeld door BNR over wat je ervan vindt dat Achmea de functioneringsgesprekken gaat afschaffen. Zo vroeg had ik de krant nog niet gelezen en nu al een mening. Het gesprekje via de radio was al kort, maar dan toch nog maar even de highlights:
- Het is een goed idee!
- Waarom?
- Het is letterlijk niet meer van deze tijd. Alles voorkauwen in procedures, regels en systemen, … etc. en dat dan routinematig jaarlijks een keer checken of het wel is gebeurd. Zo 1911 (Taylorisme)!
- De bedachte manier van organiseren/managen staat misschien wel meer onder druk anno 2018 (zie de medewerkers-tevredenheidsonderzoeken) dan dat medewerkers als zodanig niet goed zouden functioneren;
- De gestandaardiseerde jaarlijks procedure kost gewoon veel geld en tijd met slechts een beperkt positief effect;
- Aandacht is natuurlijk wel goed, echter …. waar aandacht is, zijn regels niet nodig.
- Waarschuwing: medewerkers gaan niet altijd uit zichzelf en zelfsturend zomaar wat anders doen. Faciliteer dat startproces! Cruyff zei: ‘Er moet eerst iets gebeuren voordat er iets gebeurt’.
- Hoe? Gebruik bijvoorbeeld ‘de roddelmethode’. Men praat dagelijks toch wel over elkaar, maar nu mag je er een keer bij zitten (een cadeautje dus). Van de goede punten en de tips die je krijgt maak je aantekeningen. Twee medewerkers zitten op een stoel tegen over elkaar en hebben het over jouw functioneren. Jij zit er echter met de rug naar toe en luistert zonder commentaar te geven. Je doet het met z’n drieën, je rouleert tot je allemaal ‘aan de beurt’ bent geweest. Duurt niet lang, vergt weinig voorbereidingen, geen papierwerk en je weet gelijk waar je aan toe bent. Eigenlijk best volwassen en gelijkwaardig.
Luister hier naar het interview op de BNR-radio.
Related posts