Graag verdiep ik me in wat uw organisatie belooft op haar website of wat er wordt geschreven in een meerjarenbeleidsplan. Dat geeft meestal al genoeg stof tot nadenken en mogelijkheid om daar de juiste beelden bij te zoeken. Met die teksten is vaak niets mis, maar doen we wat we zeggen (de klant centraal bijvoorbeeld stellen) en komt het van het papier af?
Een onderwerp waar ik het liefst over spreek is het raakvlak waar de leef- en systeemwereld elkaar ontmoeten. De plek waar ‘de voorste linie’ (je vakmensen) mandaat zou moeten hebben om het één en ander op elkaar af te stemmen. Regel is regel, dat weten nu zeker dankzij de Toeslagen-affaire, is zeker niet altijd de meest adequate oplossing in geval van twijfel. Het thema wat daarbij hoort is dat we in organisaties, vaak onbewust, met twee tijden moeten werken (de kloktijd en de echte tijd). Onzin? Als we de klok in de winter een uur terug zetten, wordt u dan ook een uur jonger? 😉 De geplande tijd afstemmen op de echte tijd dat heet #vakmanschap.
Vaak is er een directe aanleiding: een jubileum, een jaarcongres, een interne college-reeks, een inspiratie-sessie of de vraag: leg nou eens goed uit wat #Rijnlands is en wat dat voor onze organisatie kan betekenen. Het onderwerp of de invalshoek kan van alles zijn. De grondtoon is echter steeds hetzelfde: zorg ervoor dat organisatie doet waarvoor ze ooit is bedoeld en laat je niet teveel afleiden door het gedoe dat managen, toch wel vaak heel veel intern geneuzel, met zich meebrengt. Mijn motto: ‘Make their day’.